Veleposlaništvo Republike Slovenije v Sofiji /Izredni dogodki - COVID-19 /

AKTUALNE INFORMACIJE O UKREPIH V BOLGARIJI

10. 6. – Podaljšanje stanja epidemije do 30. 6. Zaradi povečanja števila okuženih v nekaterih mestih. Pri tem naj ne bi šlo za drugi val epidemije, temveč za posamezne klasterje okužbe, ki jih je mogoče zamejiti. V veljavi ostajajo štirje sklopi ukrepov:

- Zaprtje meja za državljane tretjih (ne-EU) držav, z izjemo Srbije, BiH in Črne gore, do 1. 7.
- Ukrepi proti širjenju epidemije – socialna distanca, preventivni higienski ukrepi.
- Množična zbiranja v notranjih prostorih bodo dovoljena s 50-odstotno zasedenostjo kapacitet.
- Maske obvezne v javnem prometu, v notranjih javnih prostorih (trgovine, gledališča itd.) le priporočljive.

8. 6. je bilo napovedano, da bodo nova žarišča okužb reševali lokalno (7. 6. je bilo detektirano povečanje števila okuženih v mestih Sarnitsa in Sliven.) Restriktivnejši ukrepi bodo (ponovno) za celotno državo uvedeni v primeru, da bo število dnevno okuženih preseglo 100.

5. 6. – Ponovna uvedba 14-dnevne karantene za osebe, ki pripotujejo iz Severne Makedonije.

1. 6. je v veljavo stopil odlok o odpravi 14-dnevne karantene pri vstopu v Bolgarijo za večino državljanov držav EU (vključno s Slovenijo), schengenskega območja, Srbije in Severne Makedonije. Za osem najbolj rizičnih evropskih držav karantena ostaja v veljavi: Velika Britanija, Irska, Španija, Italija, Portugalska, Švedska, Belgija, Malta.

22. 5. je bila izdana nova uredba glede pogojev vstopa v Bolgarijo (nadomešča uredbo z dne 14. 5.). Vstop v Bolgarijo je prepovedan vsem osebam, ne glede na državljanstvo, razen za naslednje kategorije:

- bolgarski državljani in njihovi družinski člani, državljani držav članic EU in schengenskega območja ter tujci s prebivališčem v Bolgariji
- medicinsko/zdravstveno osebje, ko je potovanje povezano z njihovim delom
- delavci, ki sodelujejo pri dostavi medicinskih in zaščitnih sredstev
- transportno osebje v mednarodnem prevozu oseb in tovora
- predstavniki tujih držav in diplomati
- osebe, ki potujejo iz humanitarnih razlogov
- osebe, ki opravljajo aktivnosti povezane s trgovino, gospodarskim sodelovanjem in investicijami, in osebe, ki opravljajo dela na strateški in kritični infrastrukturi v Bolgariji ter na implementaciji investicijskih projektov; potrebno potrdilo pristojnega bolgarskega ministrstva;
- sezonski delavci v kmetijstvu in turizmu
- obmejni delavci

Kar zadeva tranzit čez Bolgarijo, je ta mogoč:
- za državljane držav članic EU in schengenskega območja in njihove družinske člane, če potujejo v državo svojega prebivališča
- državljane tretjih držav in njihove družinske člane s urejenim dovoljenjem za prebivanje v državah članicah EU ali schengenskega območja, če potujejo v državo prebivališča
- državljane Srbije, Severne Makedonije, Črne gore in Turčije, če se vračajo v države svojega državljanstva;

Tranzit je dovoljen zgolj v primeru, ko je mogoče ozemlje Bolgarije zapustiti v najkrajšem možnem času. Za tranzit čez ozemlje Bolgarije ni več potrebno (diplomatsko) obvestilo veleposlaništva pristojnim bolgarskim oblastem. V primeru tranzita karantena ni obvezna.

Osebe, ki bodo vstopile v Bolgarijo brez odrejene karantene, ter osebe, ki tranzitirajo čez ozemlje Bolgarije, bodo ob prihodu na mejni prehod podpisale standardizirano izjavo, s katero se obvežejo, da bodo spoštovale ukrepe za zajezitev epidemije ter da se zavedajo tveganj, povezanih z epidemijo Covid-19. Osebe na obrazcu izjave navedejo tudi svoje kontaktne podatke (št. osebne izkaznice/potnega lista, št. mobilnega telefona, elektronski naslov).

13. 5. je bilo sicer v Bolgariji odpravljeno izredno stanje, 14. 5. pa razglašeno stanje epidemije Covid-19, in sicer do 14. 6. 2020.

 

Nekateri drugi sprejeti ukrepi:

1. 6. - Odprtje notranjih prostorov restavracij, kavarn in drugih gostinskih objektov, ne zgolj teras in vrtov.

30. 5. – Ponovno dovoljena organizacija kongresov, konferenc in seminarjev, z največ 30-odstotno zasedenostjo prostorov.

28. 5. – Ponovno dovoljeno izvajanje kulturnih dejavnosti (gledališča, koncerti, plesne skupine ipd.), z največ 30-odstotno zasedenostjo sedežev v zaprtih prostorih in 50-odstotno zunaj, do 20 ljudi za skupinske dejavnosti.

26. 5 – Odprtje vrtcev in jasli.

22. 5. – Odprava omejitev izvajanja ljubiteljskih kolektivnih športov v notranjih prostorih, a brez prisotnosti gledalcev.

19. 5. – Napoved popolnega odprtja restavracij s 1. 6., vključno z notranjimi prostori, ne zgolj terasami in vrtovi. 

18. 5. – Odprtje nakupovalnih centrov in fitnes centrov (trgovine "na ulicah" so bile lahko odprte ves čas).

13. 5. – Ministrstvo za turizem je objavilo navodila glede delovanja turističnih kapacitet (hotelov) v letošnji turistični sezoni, ki naj bi se za domače goste odprla s 1. 6., za tuje goste pa s 1. 7.

11. 5. – Odlok o odprtju muzejev, galerij, knjižnic in kinodvoran, ob upoštevanju fizične distance in drugih ukrepov proti epidemiji. Dovoljena tudi organizacija kulturnih dogodkov na prostem, ob 30-odstotni zasedenosti sedežev (enako velja za kinodvorane).

6. 5. – Ponovno odprtje teras in vrtov gostinskih lokalov, ob zagotavljanju pravil fizične distance, zaščitnih ukrepov, dezinfekcije, navodil zdravstvene inšpekcije in agencije za varnost hrane.

1. 5. - Odprava ukrepa o obveznem nošenju mask v zunanjih, odprtih javnih prostorih. Še vedno je maska obvezna v zaprtih javnih prostorih, trgovinah in na javnem prevozu.

29. 4. – Zaprtje šol do konca šolskega leta, učenci bodo v šole prišli le za opravljanje zaključnih izpitov.

 

INFORMACIJE V ZVEZI Z VIRUSOM COVID-19

https://coronavirus.bg/

Bolgarsko ministrstvo za zdravje na spletni strani objavlja aktualne informacije (v bolgarščini): http://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/informaciya-otnosno-noviya-koronavirus-2019-ncov/

Objavljena je bila tudi telefonska številka ministrstva za zdravje za vprašanja v zvezi z novim virusom (zaenkrat le v bolgarščini): +359 2 807 87 57.

V primeru simptomov okužbe z novimi corona virusom lahko pokličete sofijski Regionalni zdravstveni inšpektorat na telefon: 0882 440 471 ali 0882 932 220.

Za nujne primere se lahko pokliče tudi številka 112.