Veleposlaništvo Republike Slovenije v Sofiji /Novice - Sofija /
30.03.2020  

Aktualne informacije v zvezi s Covid-19 v Bolgariji

Slovenskim državljanom svetujemo, da ne potujejo v Bolgarijo!

Do 29. 3. 2020 je bilo v Bolgariji potrjenih 365 primerov okužbe z virusom Covid-19, osem oseb je umrlo. 

KRONOLOGIJA UKREPOV BOLGARSKE VLADE ZA ZAJEZITEV EPIDEMIJE:

26. 3. je bolgarsko Ministrstvo za zdravje do 12. 4. podaljšalo ukrepe, uvedene za zajezitev epidemije (zaprtje šol in vrtcev, restavracij, kulturnih in športnih ustanov, omejitve gibanja idr.)

23. 3. je parlament je potrdil Zakon o izrednem stanju (interventni zakon). Zakon vključuje do sedaj sprejete ukrepe proti širjenju epidemije ter nekatere ostrejše ukrepe. Vojska je dobila nekatera policijska pooblastila – možnost preverjanja osebnih dokumentov in nadzora prometa. Zakon posega tudi na področje delovne zakonodaje (delodajalci lahko zaposlenim odredijo delo od doma ali jih napotijo na plačan dopust), kazenskega zakonika in zakona o socialnem varstvu, podaljšuje veljavnost osebnih dokumentov in dovoljenj za prebivanje, prepoveduje izvoz določenih zdravil in medicinskih pripomočkov.

21. 3. je začel veljati ukrep omejitve gibanja, t.i. »lock down«, do preklica, ki vključuje: Prepoved obiskov parkov, otroških igrišč ter drugih javnih površin, prepoved oz. omejitev medmestnega potovanja (kontrolne točke), prepoved vstopa v trgovine z živili in lekarne od 8:30 do 10:30 osebam, mlajšim od 60 let.

14. 3. je bilo razglašeno izredno stanje, za obdobje enega meseca, ki vključuje ukrepe ukinitve javnega življenja (zaprtje šol, vrtcev, kulturnih ustanov, trgovskih centrov idr.) in zagotavljanja socialne distance.

 

UKREPI V ZVEZI Z VSTOPOM V BOLGARIJO:

Prepovedi prehajanja bolgarskih meja za slovenske državljane zaenkrat ni.

27. 3. je bolgarsko Ministrstvo za zdravje sprejelo ukrep, skladno s katerim se odredi 14-dnevna karantena za vse osebe, ki prihajajo iz držav s potrjenimi okužbami s Covid-19. Izjeme so vozniki tovornjakov, ki sicer lahko ostanejo na ozemlju Bolgarije do 24 ur (sicer se odredi karantena), in državljani EU v tranzitu na naslov prebivanja (organizirano in z najavo DKP), če (oboji) ne kažejo simptomov okužbe.

Na mejnih prehodih in na letališčih sicer potnikom merijo telesno temperaturo. Izpolniti morajo tudi poseben obrazec z osebnimi podatki in podatki o potovanju, ter lokacijo karantene, ki se nato redno preverja.

19. 3. je bila sprejeta začasna prepoved vstopa za državljane tretjih držav (ne-EU), do 17. 4. Prepoved velja za vse mejne prehode (letališča, pristanišča in kopenske prehode) in za vsa prevozna sredstva.

18. 3. je bila sprejeta začasna prepoved vstopa potnikov iz naslednjih evropskih držav: Italije, Španije, Francije, ZK, Nemčije, Nizozemske in Švice. Izjema so bolgarski državljani in njihovi družinski člani, ki se vračajo iz teh držav, ter osebe, ki imajo v Bolgariji prebivališče, vendar bodo morali v 14-dnevno karanteno, ob podpisu izjave. Dovoljen je tudi tranzit državljanov zgoraj navedenih držav, z namenom vrnitve v državo prebivališča.

 

INFORMACIJE V ZVEZI Z VIRUSOM COVID-19

Bolgarsko ministrstvo za zdravje na spletni strani objavlja aktualne informacije (v bolgarščini): http://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/informaciya-otnosno-noviya-koronavirus-2019-ncov/

Objavljena je bila tudi telefonska številka ministrstva za zdravje za vprašanja v zvezi z novim virusom (zaenkrat le v bolgarščini): +359 2 807 87 57.

V primeru simptomov okužbe z novimi corona virusom lahko pokličete sofijski Regionalni zdravstveni inšpektorat na telefon: 0882 440 471 ali 0882 932 220.

Za nujne primere se lahko pokliče tudi številka 112.